Trwa ładowanie...
d32ond2
29-02-2012 11:49

Ognista zupa gulaszowa

Przepis
3.4
(21 głosów)
Oceń:
d32ond2
Składniki
  • 500 g wieprzowiny
  • 2 średnie cebule
  • por
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 kostki bulionowe cielęce
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • świeży koperek
  • olej
  • olej chili
Przepis

Garnek,w którym zazwyczaj gotujemy zupę napełniamy w 2/3 wodą.
Dodajemy kawałek selera,kawałek pora,korzeń pietruszki oraz dwie kostki bulionowe Winiary cielęce.
Cebule szklimy na oleju,dodajemy do garnka.
Wieprzowinkę (np.łopatkę) kroimy w niezbyt drobną kostkę,solimy,pieprzymy i smażymy na gorącym oleju chili,aż ładnie się zarumieni.Następnie wrzucamy do garnka.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem ostrej papryki w proszku.Przesmażamy całość aż do miękkości papryki.Dodajemy do gara.
Całość gotujemy dopóki mięsko nie będzie na wpół miękkie.Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę a po około 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dosalamy i dopieprzamy do smaku.Możemy dodać jeszcze paprykę ostrą w proszku,jeśli zupa jest niewystarczająco ognista.
Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ok.100-150 g.
Całość gotujemy jeszcze ok.20 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Przepis dodał użytkownik ania_jukej

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32ond2
d32ond2
d32ond2
Więcej tematów
d32ond2