Ognista zupa gulaszowa
- 500 g wieprzowiny
- 2 średnie cebule
- por
- seler
- korzeń pietruszki
- 4 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 kostki bulionowe cielęce
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- świeży koperek
- olej
- olej chili
Garnek,w którym zazwyczaj gotujemy zupę napełniamy w 2/3 wodą.
Dodajemy kawałek selera,kawałek pora,korzeń pietruszki oraz dwie kostki bulionowe Winiary cielęce.
Cebule szklimy na oleju,dodajemy do garnka.
Wieprzowinkę (np.łopatkę) kroimy w niezbyt drobną kostkę,solimy,pieprzymy i smażymy na gorącym oleju chili,aż ładnie się zarumieni.Następnie wrzucamy do garnka.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem ostrej papryki w proszku.Przesmażamy całość aż do miękkości papryki.Dodajemy do gara.
Całość gotujemy dopóki mięsko nie będzie na wpół miękkie.Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę a po około 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dosalamy i dopieprzamy do smaku.Możemy dodać jeszcze paprykę ostrą w proszku,jeśli zupa jest niewystarczająco ognista.
Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ok.100-150 g.
Całość gotujemy jeszcze ok.20 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Przepis dodał użytkownik ania_jukej
Podziel się opinią
Komentarze