Trwa ładowanie...
d1bh9zv
28-02-2012 21:55

Ciasto balowe

Przepis
3.4
(5 głosów)
Oceń:
d1bh9zv
Składniki
    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 4 łyzki cukru kryształu
    • 4 łyzki maki pszennej
    • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyzka octu
    • Masa:
    • 1 kostka masła
    • 2 szklanki mleka
    • 1 budyń śmietankowy na 1/2 L mleka
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • Do wykończenia ciasta potrzeba jeszcze 1/2 L smietanki 30%,2 łyzeczki żelatyny spozywczej,masę krówkową,płatki migdałów lub czekoladę,4 paczki herbatników.
Przepis

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem kryształem na sztywną masę.Do żółtek dodać proszek do pieczenia,wymieszać,nastepnie dodać ocet i połączyć z masą z białek i z mąką.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-15 minut.

Masa:
1,5 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru kryształu,dodać budyn rozrobiony w 1/2 szklanki mleka i chwilę gotować,wystudzić.Utrzec masło i połączyć z wystudzonym budyniem.Na wystudzone ciasto wyłożyc masę budyniową.Na masę budyniową wyłożyć herbatniki,na herbatniki mase krówkową i znów warstwe herbatników.Schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyzką cukru pudru i rozpuszczoną żelatyną.Wyłozyć na herbatniki i posypać migdałami lub startą czekoladą.

Przepis dodał użytkownik pinakoladka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv