28-02-2012 20:13
Brzoskwinki rumowe
Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki cukru
- 2 gozdziki
- szczypta cynamonu
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 łyżeczki konfitury z wiśni
- drobno posiekane suszone morele do dekoracji
Przepis
Zagotowujemy wodę z cukrem. Wkładamy goździki i wsypujemy cynamon. Przekrojone na pół i wydrążone z pestki brzoskwinie wkładamy do wody i gotujemy ok. 2 minuty. Wyjmujemy. Nakłuwamy miąższ widelcem i polewamy rumem. W mioejsce po pestce nakładamy po łyżeczce konfitury. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 10 minut. Podajemy na gorąco, udekorowane drobno posiekanymi, suszonymi morelami.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.