Quiche z grzybami
- 150 g mąki
- 3 jajka
- sól
- 100 gram margaryny
- 250 gram grzybów
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji
- 50 ml mleka
- 100 g kwasnej śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobmno,a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. N akoniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki.Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek.
Mleko,smietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze