zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-02-28

Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem

sylwia.chmielek
przepis lubi: 4 osoby 3/5 20 głosów
Składniki
  • 8 płatów mięsa wołowego(z rostbefu)
  • 2 kiszone ogórki
  • sól i pieprz do mięsa
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki zimnego masła
  • oliwa
  • tarta bułka do panierowania
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • duża cebula
  • do smaku Kucharek Meksykański
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie


Mięso cienko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem wymieszanym z gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części.Na każdym płacie mięsa kładziemy po kilka kawałeczków masła i na brzegu, po kawałku ogórka. Ścisło zwijamy w roladkę.

Gotowe smarujemy oliwą i dokładnie obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Przekładamy do garnka,wlewamy 1,5 szklanki wody,tak aby zrazy nie pływały.Wkładamy liść laurowy i ziele. Dusimy pod przykryciem. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na tłuszczu ze smażenia. Przekładamy do garnka. Co jakiś czas lekko mieszamy w garnku aby mięso nie przywarło do dna. Jeśli woda nazbyt wyparuje,wówczas dolewamy.Próbujemy sosu i doprawiamy Kucharkiem i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (21)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Do 2013-03-07 (11:35) 1 rok 4 miesiące 18 dni 23 godziny i 32 minuty temu

na litość Boga!
na litość Boga, bez panierki!

odpowiedz

0
0
~matri09x 2013-03-07 (11:16) 1 rok 4 miesiące 18 dni 23 godziny i 51 minut temu

zrazy
Smak jak u mamy ? sam robię je często i pytam gdzie reszta nadzienia-ogórek pasek wędzonego boczku cebula i ewentualnie suszony prawdziwek.Nastepna sprawa-panierowanie....brrrr...smaku zrazom nadaje sos utworzony przez przypaloną wołowinę

odpowiedz

0
0
~Techihila 2013-03-07 (11:15) 1 rok 4 miesiące 18 dni 23 godziny i 52 minuty temu

???
To nie zrazy, Sylwio! A gdzie marchewka i pietruszka? To składniki obowiązkowe obok ogórka! Dopiero to połączenie nadaje niepowtarzalny smak zrazom. No i rozwaliłaś mnie panierką. No proszę Cię...

odpowiedz

0
0
~gocha 2013-03-07 (10:00) 1 rok 4 miesiące 19 dni 1 godzinę i 7 minut temu

co to ma
w życiu nie widziałam bardziej beznadziejnego przepisu na zrazy. Autorka chyba nigdy nie jadła prawdziwego zraza albo jak kto woli rolady. Wołowina i panierka?! Gdzie nadzienie z boczku wędzonego, cebulki czosnku ? gdzie musztarda i majeranek? Proponowana obróbka termiczna też chybiona. Efekt końcowy: szarobure mięso i sos doprawiony konserwantami... brr - już mam zgagę

odpowiedz

0
0
~Indiana 2013-03-07 (08:30) 1 rok 4 miesiące 19 dni 2 godziny i 37 minut temu

Zrazik
Gdzie w czasach mamy gotowało się żywność z dodatkiem konserwantów (kucharek meksykański).

odpowiedz

0
0
~olga 2013-03-07 (08:27) 1 rok 4 miesiące 19 dni 2 godziny i 40 minut temu

nie przesadzaj...
Nie przesadzaj ... To wcale nie jest tak jak myslisz ... Ja tez mialam problem, aby schudnac, ale gdy znalazlam strone www.bede-szczupla.pl wszystko sie zmienilo. W koncu przekonalam sie, ze jest to mozliwe. Po prostu jestem szczesliwa.

odpowiedz

0
0
~Ewa-gotuje.pl 2013-03-07 (08:02) 1 rok 4 miesiące 19 dni 3 godziny i 5 minut temu

Ewa-gotuje.pl
Wspaniałe zrazy i pozostałe przepisy na obiady znajdziesz na http://www.ewa-gotuje.pl

odpowiedz

0
0
~Ewa-gotuje.pl 2013-03-07 (08:01) 1 rok 4 miesiące 19 dni 3 godziny i 6 minut temu

Ewa-gotuje.pl
Wspaniałe zrazy i pozostałe przepisy na obiady znajdziesz na http://www.ewa-gotuje.pl

odpowiedz

0
0
~kartonik 2013-03-07 (07:11) 1 rok 4 miesiące 19 dni 3 godziny i 56 minut temu

marna kuchara
całkowite beztaleńcie-pisało to to chyba na primaaprilis!

odpowiedz

0
0
~emerytka 2013-03-06 (22:22) 1 rok 4 miesiące 19 dni 12 godzin i 45 minut temu

Bzdury
Dobrze, że mama nie żyje, chyba wściekłaby się na ten przepis. Panierka do zrazów wołowych? Tylko ogórek w środku? A gdzie wędlina lub boczek wędzony, cebulka?

odpowiedz

0
0
~Nick 2013-03-06 (20:50) 1 rok 4 miesiące 19 dni 14 godzin i 17 minut temu

To "zawijasek z
Nabiedniejsza wersja jaką spotykam a gałka muszkatołowa jest tu potrzebna jak palec w d ... ie

odpowiedz

0
0
~Pejot 2013-03-06 (20:49) 1 rok 4 miesiące 19 dni 14 godzin i 18 minut temu

Za przeproszeniem,
co to za przepis? To się ma nijak do maminych! Rozbity płat mięsa posmarowany musztardą, na to wędzony boczek z cebulką, ogóreczek kiszony, sól i pieprz. Mięsko rumienimy na tłuszczyku, potem podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

odpowiedz

0
0
~aloj 2013-03-06 (19:58) 1 rok 4 miesiące 19 dni 15 godzin i 9 minut temu

zrazy
co to jest? jakaś panierka? zraz to ; cebulka, wędzonka ogóreczek , musztarda + sosik np. pieczeniowy - pychota

odpowiedz

0
0
~rici 2013-03-06 (17:24) 1 rok 4 miesiące 19 dni 17 godzin i 43 minuty temu

Zrazy zawijane wołowe
Sorry co to za przepis;-podaję od lat taki robimy płaty smarujemy musztardą, nadzienie ;ogórek kiszony,spodnie skórki od chleba,słoninka,cebula w krążki cięta całość zawijamy .

odpowiedz

0
0
~małga 2013-03-06 (15:07) 1 rok 4 miesiące 19 dni 20 godzin i 1 minutę temu

zraziki
Zrazy , jak nazwa mówi robią się ze zrazowej wołowej , a nie z rostbefu.Sol i pieprz tak , bo idą do duszenia .Smarujemy musztardą ,plaster cebuli , słupek wędzonej słoniny i słupek kiszonego ogórka. Rolujemy, spinamy panierujemy w mące (zagęści nam sos)i obsmażamy.Przekładamy do rondla w którym duszą się grzyby suszone na sos i dusimy do miękkości pilnując aby sosu za dużo nie ubyło .Sos zaprawiamy kwaśną śmietaną.Podajemy z kaszą gryczaną , bo zrazy lubią jej ostry smak .

odpowiedz

0
0
~ewa 2013-03-06 (14:24) 1 rok 4 miesiące 19 dni 20 godzin i 43 minuty temu

warto sie zastanowic
Warto sie zastanowic, bo to nie jest tak, jak to wyglada. Tez nie potrafilam schudnac skutecznie. Koszmar jakis... Jednak znalazlam w necie strone w w w . b e d e - s z c z u p l a . p l i w koncu wiem jak tego dokonac i w koncu jestem szczesliwa.

odpowiedz

0
0
~j 2013-01-04 (03:49) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 7 godzin i 18 minut temu

Robię to zawsze
Nie lubię paprać się w kuchni, ale zrazy zawijane robię 1-2 razy w roku na święta. Lepsze niż te w przepisie. Przede wszystkim brak w nich musztardy cebuli i boczku. Niepotrzebna panierka, wystarczy lekko opruszyć mąką. Po za tym nie opieka się na oleju lecz na smalcu a potem dusi w brytwannie dodając do sosu liśc laurowy i ziele angielskie

odpowiedz

0
0
~Krolina 2013-01-04 (01:26) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 9 godzin i 41 minut temu

Brak wiedzy autora
od kiedy to na oliwie sie smazy, a nie na oleju?! Juz nie od dzisij wiadomo, ze smazenie na oleju powoduje wydzilanie sie substancji rakotworczych pod wplywem wysokie temperatury! Jezeli smazymy na patelni, to powinnismy uzywac oleju rzepakowego.

odpowiedz

0
0
~Kuchorz 2013-01-03 (21:57) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 13 godzin i 10 minut temu

niby rolada śląska
Oprócz ogórka lekko posmarować w środku miesko musztardą dodac pokrojonego boczku, kiełbasy i cebuli i mamy komplet czyli śląskie niebo w gymbie:) oczywiscie nie bawimy sie z bułką tartą

odpowiedz

0
0
~Ghz 2013-01-03 (21:30) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 13 godzin i 37 minut temu

Uwielbiam
oliwa niestety zabija cały smak tej potrawy... użyłbym raczej oleju z winogron lub rzepakowego. Do ogórka dodałbym plaserek cebulki ... pyszne... Pozdrawiam

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Mięso mielone, Makowiec, Desery, Ciasta na zimno, Pierogi, Śledzie przepisy, Dania z ziemniaków, Szarlotka, sernik na zimno, Blok czekoladowy, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Kurczak, Sałatka gyros, Knedle, Naleśniki, Sałatka, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Rogaliki