Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem
- 8 płatów mięsa wołowego(z rostbefu)
- 2 kiszone ogórki
- sól i pieprz do mięsa
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 4 łyżki zimnego masła
- oliwa
- tarta bułka do panierowania
- 1,5 szklanki wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- duża cebula
- do smaku Kucharek Meksykański
Mięso cienko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem wymieszanym z gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części.Na każdym płacie mięsa kładziemy po kilka kawałeczków masła i na brzegu, po kawałku ogórka. Ścisło zwijamy w roladkę.
Gotowe smarujemy oliwą i dokładnie obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Przekładamy do garnka,wlewamy 1,5 szklanki wody,tak aby zrazy nie pływały.Wkładamy liść laurowy i ziele. Dusimy pod przykryciem. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na tłuszczu ze smażenia. Przekładamy do garnka. Co jakiś czas lekko mieszamy w garnku aby mięso nie przywarło do dna. Jeśli woda nazbyt wyparuje,wówczas dolewamy.Próbujemy sosu i doprawiamy Kucharkiem i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze