Trwa ładowanie...
d35iy16
28-02-2012 19:36

Czarno-białe ciasto z gruszkami

Przepis
4.4
(10 głosów)
Oceń:
d35iy16
Składniki
  • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru,
    • 4 jajka
    • 10 łyżek oleju
    • 10 łyżek gorącej wody
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki kakao
    • 5-6 gruszek
    • aromat cytrynowy
    • cukier puder do posypania
Przepis

Ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Stopniowo dolewamy wodę i olej. Ciągle miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlewamy kilka kropli aromatu. Oddzielnie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.Wylewamy połowę ciasta do natłuszczonej i wysypanej tarta bułką formy i układamy na niej kawałki obranych gruszek. Drugą część ciasta łączymy z kakao i dokładnie,acz delikatnie mieszamy.

Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni podpiekamy około 15 minut. Po czym wyjmujemy z piekarnika i zalewamy ciemmnym ciastem. Na wierzch posypujemy pozostałymi owocami.Pieczemy jeszcze około 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło.

Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto trochę przestygnie,posypujemy cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16