Trwa ładowanie...
d4bgaau
28-02-2012 19:27

Strzępiec z marmoladą z jabłek

Przepis
3.0
(4 głosy)
Oceń:
d4bgaau
Składniki
  • 400 gram mąki
    • 200 gram cukru
    • 4 jaja
    • 200 gram margaryny
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 2 słoiczki marmolady z jabłek/dżem
    • opakowanie kisielu truskawkowego
    • 2 łyżki tartej bułki
    • gotowa polewa czekoladowa
Przepis

Z mąki,margaryny,żółtek jaj,proszku do pieczenia i 3/4 cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Do jednej z nich wsypujemy kakao i zagniatamy. Owijamy kule ciasta w folię i wkładamy do lodówki na godzinkę,aby się nam schłodziło. Smarujemy i wysypujemy tartą bułkę średnią tortownicę.

Na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach,jedną,jasną część ciasta. Posypujemy dwiema łyżkami tartej bułki i wykładamy warstwę marmolady. Teraz ciemne ciasto ścieramy na tarce i wykładamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo wsypujemy pozostały cukier.Na koniec wsypujemy kisiel i dokładnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ciemne ciasto.Na wierzch wykładamy jasne ciasto starte róniez na tarce. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy około 50 minut. Ciasto powinno ładnie zbrązowieć.

Po upieczeniu przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bgaau
d4bgaau
d4bgaau
Więcej tematów
d4bgaau