Trwa ładowanie...
d40xhpw
28-02-2012 12:04

Rurki z kremem

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d40xhpw
Składniki
  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka jaj
  • szczypta soli
    • Krem:
  • 4 białka jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 szczypta kwasku cytrynowego
Przepis

Ciasto Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną,
dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec
zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe
rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut
Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.

Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem.Na konie dodajemy kwasek cytrynowy.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
Więcej tematów
d40xhpw