Rurki z kremem
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka jaj
- szczypta soli
- Krem:
- 4 białka jaj
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka octu
- 1 szczypta kwasku cytrynowego
Ciasto Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną,
dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec
zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe
rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut
Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.
Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem.Na konie dodajemy kwasek cytrynowy.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze