Trwa ładowanie...
d2pz71f
27-02-2012 21:02

Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2pz71f
Składniki
  • Składniki na małą formę:
    • 5 białek z dużych jaj
    • ponad szklanka cukru pudru
    • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
    • łyżeczka octu
    • 500 ml śmietany 36 %
    • pół szklanki cukru pudru
    • laska wanilii
    • szklanka malin
Przepis

Ubijamy białka ze szczyptą soli.Gdy już będą bardzo sztywne,stopniowo wsypujemy cukier i ciagle ubijamy. Gdy masa stanie się lśniąca,wsypujemy mąkę i ocet.Delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszamy temp. do 160.Pieczemy 30 minut po czym zmniejszamy temp. do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę około 2 godzin. Nie otwieramy przez ten czas piekarnika.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nakładamy delikatnie na gotową bezą.Na wierzchu układamy owoce. Podajemy od razu po przygotowaniu. :)

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f