Trwa ładowanie...
d400sxk
27-02-2012 20:57

Drożdżowe racuszki

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
d400sxk
Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
    • jajko
    • 50 gram drożdży
    • 2 szklanki ciepłego mleka
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • cukier puder do posypania
Przepis

Drożdże wymieszałam z dwiema łyżkami ciepłego mleka,łyżką cukru i łyżeczką mąki.Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.Następnie wsypałam mąkę,resztę cukru,szczyptę soli,wlałam mleko i wbiłam jajko. Łyżką wyrobiłam niezbyt gęste ani nie za żadkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a wyrosło o wiele szybciej.

Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierałam porcje ciasta i smażyłam na głębokim, rozgrzanym oleju.Oczywiście z obu stron.

Po upieczeniu układałam na papierowym ręczniku,a gdy odsączyły się nieco z tłuszczu to posypałam cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d400sxk
d400sxk
d400sxk
Więcej tematów
d400sxk