Spaghetti z mięsnymi serduszkami
- 250 g makaronu spaghetti
- Serduszka mięsne:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku bułka i odciśnięta
- papryka ostra
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
- 3 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pomidorów w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Makaron spaghetti gotuję al dente.
Mięsne serduszka: Mięso mielone mieszam w misce z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulką i przyprawami. Z masy formuję serduszka (pomagam sobie nożem). Obtaczam serduszka w bułce tartej. Smażę pulpeciki na rozgrzanym oleju na patelni, aż serduszka zrobią się ciemnozłote.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieram, siekam blenderem i podsmażam na łyżce oleju na patelni. Wlewam przecier pomidorowy i gotuję, aż odparuje woda z przecieru. Gdy zgęstnieje sos doprawiam go cukrem, ziołami i pieprzem. Dodaję także pomidory w proszku, dzięki którym sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy i aromatyczny.
Na ogrzane talerze rozkładam ugotowany makaron, tworząc serce. Na spaghetti wykładam sos pomidorowy i kotlety mielone w kształcie serduszek. Całość dekoruję świeżą natką pietruszki i od razu podaję.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze