Trwa ładowanie...
d12n9ys
27-02-2012 16:09

Spaghetti z mięsnymi serduszkami

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d12n9ys
Składniki
  • 250 g makaronu spaghetti
    • Serduszka mięsne:
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku bułka i odciśnięta
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • bułka tarta do obtoczenia pulpecików
  • olej do smażenia
    • Sos pomidorowy:
    • 3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pomidorów w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Makaron spaghetti gotuję al dente.
Mięsne serduszka: Mięso mielone mieszam w misce z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulką i przyprawami. Z masy formuję serduszka (pomagam sobie nożem). Obtaczam serduszka w bułce tartej. Smażę pulpeciki na rozgrzanym oleju na patelni, aż serduszka zrobią się ciemnozłote.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieram, siekam blenderem i podsmażam na łyżce oleju na patelni. Wlewam przecier pomidorowy i gotuję, aż odparuje woda z przecieru. Gdy zgęstnieje sos doprawiam go cukrem, ziołami i pieprzem. Dodaję także pomidory w proszku, dzięki którym sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy i aromatyczny.
Na ogrzane talerze rozkładam ugotowany makaron, tworząc serce. Na spaghetti wykładam sos pomidorowy i kotlety mielone w kształcie serduszek. Całość dekoruję świeżą natką pietruszki i od razu podaję.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
Więcej tematów
d12n9ys