zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-02-27

Deser Walentynkowy

ilka_86
przepis lubi: 0 osób 5/5 2 głosy
Składniki
  • 1 wiśniowa galaretka
  • 1 budyń truskawkowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • biszkopciki do dekoracji
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Galaretkę rozpuszczam w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i przelewam na duże płaskie naczynie. Zostawiam do ostudzenia i całkowitego stężenia najlepiej do lodówki. Wycinam ze stężonej galaretki serduszka, a resztę galaretki rozdrabniam. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu (w połowie mleka rozrabiam proszek budyniowy, dodaję cukier, resztę mleka zagotowuję, wlewam do niego mieszankę budyniową i mieszam. Zostawiam do ostudzenia. Pucharki wykładam serduszkami galaretkowymi, wykładam całkowicie ostudzony budyń, rozdrobnioną galaretkę, całość posypuję startą czekoladą i od razu podaję.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Knedle, Rogaliki, Kurczak, Blok czekoladowy, Makowiec, Szarlotka, Pierogi, Barszcz czerwony, sernik na zimno, Placuszki, Sałatka gyros, Mięso mielone, Desery, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Sałatka, Śledzie przepisy, Ciasta na zimno