Trwa ładowanie...
d3mkipq
27-02-2012 15:44

Łabędzie ptysiowe z bitą śmietaną

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3mkipq
Składniki
  • Składniki na ciasto:
    • 1 szklanka wody
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodatkowo:
    • bita śmietana (może być w sprayu)
  • cukier puder
Przepis

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Ciasto nałożyć do szprycy, wycisnąć na blachę 10 okrągłych porcji. Wąską końcówką szprycy uformować szyjki długości 6 cm.
Korpusy piec 18-20 minut, szyjki 10-12 minut w 200*C.
Następnie korpusy przepołowić, górne połowy przekroić jeszcze raz w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia. Śmietanę ubić blenderem z cukrem. Każde ciastko wypełnić bitą śmietaną, wetknąć szyję i skrzydełka, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
Więcej tematów
d3mkipq