Trwa ładowanie...
d3ehoy6
10-05-2008 19:31

Galaretka z winogron

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3ehoy6
Składniki
  • 700ml soku z zielonych winogron
  • 2 łyżki cukru
  • Kawałek skórki cytrynowej
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g czarnych winogron
  • 200 g zielonych winogron
  • 1 białko z małego jajka
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 125 l gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
Przepis

Do rondelka wlej połowę soku winogronowego i dodaj 1 łyżkę cukru, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Doprowadzić sok do wrzenia.
Do gotującego soku dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj resztę soku z winogron, zamieszaj i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj 4 jednakowe gałązki winogron po 3 owoce każda. Ogonek gałązki przytnij tak aby powstał niewielki ?haczyk?. Obierz i usuń pestki z pozostałych winogron i zmieszaj z galaretka. Wyjmij skórkę cytrynową i wlej ? płynnej mieszaniny do foremki. Ponownie wstaw foremkę do lodówki.
Ułóż warstwę winogron, nalej więcej płynnej galaretki i odstaw do zastygnięcia. Ubij pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsyp cukier puder. Każdą z przygotowanych gałązek winogron zanurz w ubitej pianie, a następnie w cukrze pudrze.
Zastygniętą galaretkę wyjmij z foremki i ułóż na dużym półmisku. Ubij na sztywno pianę pozostałą z obtaczania winogron, następnie ubij śmietanę i zamieszaj ją z ubita piana i z pozostałym cukrem pudrem. Otrzymaną mieszaninę wyłóż na wierzch galaretki. Przybierz obtoczonymi w cukrze winogronami.

Przepis dodał użytkownik majaa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
Więcej tematów
d3ehoy6