Galaretka z winogron
- 700ml soku z zielonych winogron
- 2 łyżki cukru
- Kawałek skórki cytrynowej
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g czarnych winogron
- 200 g zielonych winogron
- 1 białko z małego jajka
- 4 łyżki stołowe cukru pudru
- 125 l gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Do rondelka wlej połowę soku winogronowego i dodaj 1 łyżkę cukru, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Doprowadzić sok do wrzenia.
Do gotującego soku dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj resztę soku z winogron, zamieszaj i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj 4 jednakowe gałązki winogron po 3 owoce każda. Ogonek gałązki przytnij tak aby powstał niewielki ?haczyk?. Obierz i usuń pestki z pozostałych winogron i zmieszaj z galaretka. Wyjmij skórkę cytrynową i wlej ? płynnej mieszaniny do foremki. Ponownie wstaw foremkę do lodówki.
Ułóż warstwę winogron, nalej więcej płynnej galaretki i odstaw do zastygnięcia. Ubij pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsyp cukier puder. Każdą z przygotowanych gałązek winogron zanurz w ubitej pianie, a następnie w cukrze pudrze.
Zastygniętą galaretkę wyjmij z foremki i ułóż na dużym półmisku. Ubij na sztywno pianę pozostałą z obtaczania winogron, następnie ubij śmietanę i zamieszaj ją z ubita piana i z pozostałym cukrem pudrem. Otrzymaną mieszaninę wyłóż na wierzch galaretki. Przybierz obtoczonymi w cukrze winogronami.
Przepis dodał użytkownik majaa
Podziel się opinią
Komentarze