Trwa ładowanie...
d2k6aae
27-02-2012 14:27

Ciasto przekładane truskawkami

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
d2k6aae
Składniki
  • CIASTO: 5 jaj, 2 i 1/4 szkl. cukru, 2 i 1/2 szkl. mąki, 20 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
    • MASA: 600ml mleka, 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 żółtka, 30 dag pełnego mleka w proszku, 17 dag masła, 1/2 kg truskawek.
Przepis

1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić.
2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można poosypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae