27-02-2012 14:27
Ciasto przekładane truskawkami
Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- CIASTO: 5 jaj, 2 i 1/4 szkl. cukru, 2 i 1/2 szkl. mąki, 20 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
- MASA: 600ml mleka, 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 żółtka, 30 dag pełnego mleka w proszku, 17 dag masła, 1/2 kg truskawek.
Przepis
1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić.
2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można poosypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.