Trwa ładowanie...
d2mk1z0
26-02-2012 23:43

"Placek z malinami z kokosową chmurką"

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2mk1z0
Składniki
  • - 400g mąki pszennej
  • - 160g cukru pudru
  • - 200g masła
  • - 2 żółtka
  • - 2 łyżki bardzo zimnej wody
    • Nadzienie:
  • -100g wiórków kokosowych
  • - 2 łyżki stopionego masła
  • - 0,5 kg malin
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 2 - żółtka
  • - 3 łyżki gęstej śmietany
Przepis

Masło siekamy, mieszamy ręką lub w malakserze z pozostałymi składnikami jak najkrócej. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę - nie dłużej niż dwa dni ;).
Potem je wyjmujemy, dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy formę do pieczenia, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ryżem bądź fasolą i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 15 min. usuwamy papier i studzimy.
W tym czasie szykujemy nadzienie:
Mieszamy masło, wiórki kokosowe, cukier, żółtka i śmietanę w dużym naczyniu. Wsypujemy maliny i ponownie mieszamy. Wykładamy masę na upieczony spód, drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią dół dociskając dobrze brzegi do spodu. Robimy na środku nacięcie, żeby para miała którędy uciekać. Można posmarować mlekiem i posypać cukrem lub wiórkami, tylko trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.
Pieczemy ok. 20 min do zrumienienia.
Prawdę mówiąc to ciasto to niebo w gębie ;)

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mk1z0
d2mk1z0
d2mk1z0
Więcej tematów
d2mk1z0