zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-02-26

Pierś z kurczaka w cieście francuskim z farszem pieczarkowym + zapiekane ziemniaczki

wjanec10
przepis lubi: 6 osób 5/5 29 głosów
Składniki
  • 1 duże filety z pierśi kurczaka
  • 1gotowe ciasto francuskie
  • 30-40 dkg pieczarek
  • 4 plasty szynki gotowanej
  • 20 dkg sera mozzarella
  • Koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • przyprawy
  • 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz
  • masło
  • olej
  • jajko
  • 1-2kg ziemniaki
  • papier do pieczenia
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
filet z kurczaka kroimy wzdłuż, na 2 równe kawałki, marynujemy nacierając solą, pieprzem, oregano i bazylią, po czym zawijamy w folię aluminiową odstawiamy do lodówki, na 30 minut, na czas oczekiwania możemy przygotować farsz pieczarkowy: pieczarki dokładnie myjemy, nie musimy obierać, kroimy w drobne plastry, obieramy cebulę kroimy w kostkę, na patelnię kładziemy dużą łyżkę masła, na rozgrzane masło cebulę, do czasu aż się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki dusimy pod przykryciem do czasu aż cała woda wyparuje, doprawiamy solą, pieprzem, trochę maggi, gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.
sos pomidorowy: 2ząbki czosnku wyciskamy do miseczki, dodajemy 2łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano i pieprz, dodajemy parę kropli oleju i mieszamy, gotowy sos odstawiamy do lodówki,
na papierze do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na cisto kładziemy zamarynowaną pierś na środku, miejsce które pozostało kroimy paski, na pierś kładziemy farsz pieczarkowy, na farsz kładziemy szynkę gotowaną i smarujemy sosem pomidorowym, wszystko posypujemy startym serem, i z pokrojonych pasków, robimy warkocz, zakładamy paski, całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano, tak przygotowaną pierś w cieście wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180st, na 30 minut, aż ciasto nam się zarumieni,
jeszcze wczenisej przed zrobieniem dania głównego, proponuję obrać ziemniaki, pokroić w dowolne kawałki, do głębokiego naczynia wrzucamy ziemniaki i przygotowujemy marynatę, 5-8 łyżek oleju, 2-3ząbki czosnku, przyprawa do ziemniaków, papryka ostra, do szklanki wlewamy olej, zmiażdżony czosnek, łyżeczkę przyprawy do ziemniaków, szczypta ostrej papryki, wszystko mieszamy i wlewamy do ziemniaków, po czym wszystko dokładnie musimy wymieszać, i rozkładamy na papierze do pieczenia, pieczemy w temp: 180-200 st, do czasu aż ziemniaki będą dobre, tutaj musimy próbować,
takie danie przygotowałem dla swojej Ukochanej Kobiety, gdzie usłyszałem wkońcu coś dobrego przygotowałeś, no i dostałem buziaka...więc z moim gotowaniem nie jest tak źle polecam spróbować warto :)

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (4)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~nata 2013-01-18 (15:07) 1 rok 7 miesięcy 29 dni i 17 minut temu

polecam!
właśnie kosztuję moją pracę- stwierdzam że obyło się bez ziemniaczków bo danie jest tak syte. polecam!

odpowiedz

0
0
~ann 2012-11-17 (14:10) 1 rok 9 miesięcy 30 dni 1 godzinę i 14 minut temu

warte nie tylko
myślę ,że dostałeś

odpowiedz

0
0
~wjanec10 2012-02-26 (01:36) 2 lata 6 miesięcy 21 dni 13 godzin i 48 minut temu

polecam warto bo
opinia tylko jedna, pyszne palce lizać...

odpowiedz

0
0
~wjanec10 2012-02-26 (01:35) 2 lata 6 miesięcy 21 dni 13 godzin i 49 minut temu

polecam warto bo
opinia tylko jedna, pyszne palce lizać

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Desery, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Pierogi, Śledzie w oleju, Mięso mielone, Makowiec, Rogaliki, Naleśniki, Barszcz czerwony, Knedle, Kurczak, Szarlotka, Sałatka, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Blok czekoladowy, Dania z ziemniaków