zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-02-26

Tort tęczowy

zewaewa
przepis lubi: 2 osoby 3/5 7 głosów
Składniki
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy ( 6 g )
  • 3/4 szk cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżka kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka kisielu pomarańczowego
  • Masa ;
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 3/4 szk kolorowej posypki do ciast
  • Dodatkowo :
  • 250 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • perełki cukrowe
  • posypka biało czerwona do ciast
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek.
Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać.
Masę jajeczną również podzielić na trzy części.
Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ).
Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową.
Wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej.
Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem.
Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie.
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi

Polub WP Kuchnia na Facebooku


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
justszw 2014-01-10 (16:34) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 23 godziny i 52 minuty temu

tort wygląda świetnie muszę przyznać :) chciałam go zrobić ale .... nie rozumiem.... treści np. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek. Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać. a pózniej jest napisane tak: Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową. jak to? przecież sama pani pisała że kiśle wymieszć z mąką i proszkiem ale czy kiśle mają być rozpuszczone w wodzie czy jak? niech pani mi to wytłumaczy... dobrze? bo tort naprawdę wygląda bajecznie :) ;) pozdrawiam

odpowiedz

0
0
~eluchap56 2012-02-26 (17:35) 3 lata 4 miesiące 3 dni 22 godziny i 51 minut temu

Tort tęczowy
Tort jak marzenie piękny i słodki

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Pierogi, Naleśniki, Mięso mielone, Szarlotka, sernik na zimno, Śledzie po kaszubsku, Desery, Barszcz czerwony, Sałatka, Rogaliki, Śledzie przepisy, Placuszki, Sałatka gyros, Makowiec, Blok czekoladowy, Kurczak, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków