zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-02-26

Tort tęczowy

zewaewa
przepis lubi: 2 osoby 3/5 6 głosów
Składniki
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy ( 6 g )
  • 3/4 szk cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżka kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka kisielu pomarańczowego
  • Masa ;
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 3/4 szk kolorowej posypki do ciast
  • Dodatkowo :
  • 250 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • perełki cukrowe
  • posypka biało czerwona do ciast
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek.
Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać.
Masę jajeczną również podzielić na trzy części.
Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ).
Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową.
Wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej.
Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem.
Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie.
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
justszw 2014-01-10 (16:34) 9 miesięcy 14 dni 12 godzin i 12 minut temu

tort wygląda świetnie muszę przyznać :) chciałam go zrobić ale .... nie rozumiem.... treści np. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek. Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać. a pózniej jest napisane tak: Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową. jak to? przecież sama pani pisała że kiśle wymieszć z mąką i proszkiem ale czy kiśle mają być rozpuszczone w wodzie czy jak? niech pani mi to wytłumaczy... dobrze? bo tort naprawdę wygląda bajecznie :) ;) pozdrawiam

odpowiedz

0
0
~eluchap56 2012-02-26 (17:35) 2 lata 7 miesięcy 28 dni 11 godzin i 11 minut temu

Tort tęczowy
Tort jak marzenie piękny i słodki

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Placuszki, Dania z ziemniaków, Knedle, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Śledzie przepisy, Szarlotka, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Barszcz czerwony, Desery, Mięso mielone, Sałatka, Makowiec, Sałatka gyros, Kurczak, Rogaliki, Pierogi, Śledzie w oleju, Blok czekoladowy