Tort czekoladowo-rodzynkowy
- Ciasto biszkoptowe:
- - 9 jajek
- - 3 szklanki mąki
- - 3 szklanki cukru
- - 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- - 8 łyżeczek kakao
- Masa I (rodzynkowa):
- - 1 budyń czekoladowy
- - 150 g rodzynek bezpestkowych
- - 200-250 ml wódki
- - 1 kostki masła
- - 0,5 szklanki cukru
- - 0,5 l mleka
- Masa II (czekoladowo-migdałowa):
- - 1 budyń czekoladowy
- - 50 g krojonych migdałów
- - 20 g czekolady mlecznej
- - 20 g czekolady gorzkiej
- - 0,5 szklanki cukru
- - 0, 5 l mleka
- Dodatkowo:
- - bita śmietana
- - ciemne winogrona
- - dżem wiśniowy
- - polewa czekoladowa
- - papier oraz margaryna do wysmarowania prodiża
- - sok z niecałej połówki cytryny
- - pół szklanki słabej herbaty
Przygotowanie:
Rodzynki drobno pokroić, zalać wódką i zostawić na noc. Składniki na ciastko biszkoptowe podzielić na 3 równe części. Jajka z cukrem ubić, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec trzy placki w prodiżu (każdy po 25-35 min.). Budynie ugotować na mleku dodając cukier. Ostudzić i rozetrzeć z dwiema kostkami masła, dodając sok z niecałej połówki cytryny. Masę podzielić na dwie części: do pierwszej dodać odsączone rodzynki, a do drugiej pokrojoną drobno gorzką i mleczną czekoladę oraz migdały. Wszystkie placki biszkoptowe nasączyć herbatą. Spodni placek biszkoptowy posmarować dżemem wiśniowym, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić masę rodzynkową, położyć drugi placek biszkoptowy, wyłożyć masę z kawałkami czekolady i migdałów. Na wierzch położyć trzeci placek, oblać wszystko polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną oraz połówkami winogron.
Przepis dodał użytkownik aaasik17
Podziel się opinią
Komentarze