Trwa ładowanie...
d3pnqqv
26-02-2012 00:50

Tort czekoladowo-rodzynkowy

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3pnqqv
Składniki
  • Ciasto biszkoptowe:
  • - 9 jajek
  • - 3 szklanki mąki
  • - 3 szklanki cukru
  • - 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • - 8 łyżeczek kakao
    • Masa I (rodzynkowa):
  • - 1 budyń czekoladowy
  • - 150 g rodzynek bezpestkowych
  • - 200-250 ml wódki
  • - 1 kostki masła
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0,5 l mleka
    • Masa II (czekoladowo-migdałowa):
  • - 1 budyń czekoladowy
  • - 50 g krojonych migdałów
  • - 20 g czekolady mlecznej
  • - 20 g czekolady gorzkiej
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0, 5 l mleka
    • Dodatkowo:
  • - bita śmietana
  • - ciemne winogrona
  • - dżem wiśniowy
  • - polewa czekoladowa
  • - papier oraz margaryna do wysmarowania prodiża
  • - sok z niecałej połówki cytryny
  • - pół szklanki słabej herbaty
Przepis

Przygotowanie:
Rodzynki drobno pokroić, zalać wódką i zostawić na noc. Składniki na ciastko biszkoptowe podzielić na 3 równe części. Jajka z cukrem ubić, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec trzy placki w prodiżu (każdy po 25-35 min.). Budynie ugotować na mleku dodając cukier. Ostudzić i rozetrzeć z dwiema kostkami masła, dodając sok z niecałej połówki cytryny. Masę podzielić na dwie części: do pierwszej dodać odsączone rodzynki, a do drugiej pokrojoną drobno gorzką i mleczną czekoladę oraz migdały. Wszystkie placki biszkoptowe nasączyć herbatą. Spodni placek biszkoptowy posmarować dżemem wiśniowym, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić masę rodzynkową, położyć drugi placek biszkoptowy, wyłożyć masę z kawałkami czekolady i migdałów. Na wierzch położyć trzeci placek, oblać wszystko polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną oraz połówkami winogron.

Przepis dodał użytkownik aaasik17

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pnqqv
d3pnqqv
d3pnqqv
Więcej tematów
d3pnqqv