RISOTTO Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWO ? PAPRYKOWYM
- 1) mięso
- - pierś kurczaka
- - sos sojowy
- - oliwa z oliwek lub olej
- - sól, pieprz ziołowy
- 2) sos paprykowo - pomidorowy
- - 1,5 papryki (najlepiej czerwonej)
- - 1 pomidor
- - odrobina kostki rosołowej (bulion drobiowy
- - 1 śmietanka słodka 200 ml (18%)
- - odrobina słodkiej papryki w proszku, szczypta soli, Vegeta
- 3) risotto
- - 1 cebula
- - 2 woreczki ryżu arborio
- - 3/4 paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- - 1 kostka rosołowa - drobiowa
1) Przygotowanie mięsa
Do miseczki wlewamy olej i sos sojowy
Składniki mieszamy
W tak przygotowanej zalewie zanurzamy mięso
Mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wsadzamy do piekarnika (220 stopni na 20 min.)
2) Przygotowanie sosu paprykowo-pomidorowego
Warzywa (pomidor i papryka) kroimy w kostkę
Wrzucamy je do garnka i zalewamy śmietaną
Gotujemy przez kilka minut
Blenderujemy, po czym doprawiamy do smaku solą, Vegetą i słodką papryką
Gotujemy jeszcze kilka minut, by sos zgęstniał
3) Risotto ryżowe - wykonanie
Cebulę tniemy w kostkę
Rumienimy cebulkę na oleju lub oliwie z oliwek
Zrumienioną cebulkę zalewamy wodą (w proporcji: 2 miary wody na 1 ryżu) i wsypujemy ryż
Kiedy ryż wchłonie wodę dolewamy jeszcze trochę i wrzucamy kostkę rosołową
Dosypujemy także ? mrożonki marchewkowo ? groszkowej
Gotujemy do czasu, kiedy ryż wchłonie wodę, risotto stanie się sypkie i gotowe do podania
Przepis dodał użytkownik leoniu
Podziel się opinią
Komentarze