SZACHOWNICA
- 5-7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm lub 24 cm. Piec około 30 min w piekarniku w temp 180'C
Śmietana:
Żelatynę rozpuścić w wodzie w połowie kupka
ubić śmietanę i dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder i chodną roztopioną żelatynę. wszystko dobrze zmiksować (wymieszać).
Wykonanie:
Z ciasta od spodu odkroić warstwę około 1cm (będzie służyło za podstawę placka)
Z ciasta wykroić krążki w liczbie 4 sztuk
Wszystko można nasączyć mocną kawą.
Na spód wcześniej położonego placka grubości 1 cm położyć wykrojone krążki - zewnętrzny największy i trzeci w kolejności wykrojony.
Przestrzeń pomiędzy nimi wypełnić ubitą śmietaną. na drugą warstwę położyć dwa pozostałe krążki analogicznie do tego gdzie była śmietana teraz jest ciasto i całość wypełnić ubitą śmietaną.
Ciasto można posypać wcześniej zeskrobanymi okruszkami z ciasta lub kakao.
Smacznego - to połączenia piekła i nieba, stałości i lekkości ;)
Przepis dodał użytkownik wioletta.mar
Podziel się opinią
Komentarze