Trwa ładowanie...
d162naz
24-02-2012 18:55

Tort truskawkowy z kremem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d162naz
Składniki
  • BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, szkl. mąki, szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka z cytryny.
  • MASA: 1/2 kg serka mascarpone, 1/2 kg twarogu, 200ml śmietanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, sok z cytryny, 15 łyżek cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 40 dag konfitury truskawkowej, 40 dag truskawek.
Przepis

1. Białka ubić, dodawać po 1 żółtku. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Sosać skórkę z cytryny. Przełożyć na blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 225st. Przekroić wzdłuż i jedną połowę ciasta wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
2. Żelatynę zmieszać z odrobiną zimnej wody, rozpuścić na parze. Twaróg zemleć, dodać serek mascarpone, sok oraz cukier i cukier waniliowy. Dodać żelatynę. Truskawki umyć, osączyć na sicie, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Kremówkę ubić z pudrem, dodać do kremu. Zrolowany biszkopt rozwinąć, posmarować połową konfitury, ponownie zrolować i pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno tortownicy. Wyłożyć 2/3 kremu. Z drugiego kawałka ciasta wyciąć krążek, którym należy przykryć krem, lekko docisnąć. Posmarować resztą konfitury. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Udekorować świeżymi truskawkami. Dobrze schłodzić.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz