Trwa ładowanie...
d2dapa4
22-02-2012 17:15

Tarta serowo -czekoladowa z migdałami

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d2dapa4
Składniki
  • Składniki: 12 dag mąki, 2 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g płatków migdałowych, 50 g mlecznej czekolady, 50 g cukru, jajko.
    • Nadzienie: 10 dag półtłustego twarogu, 4 jajka, 1 żółtko, 20 dag cukru, 150 ml gęstej śmietany, starta skórka i sok z cytryny.
Przepis

1. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.
2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dapa4
d2dapa4
d2dapa4
Więcej tematów
d2dapa4