Trwa ładowanie...
d2vvk41
22-02-2012 15:17

Nalewka z jabłek

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d2vvk41
Składniki
  • - 1 kg jabłek pozbawionych ogonków
  • - 0,5 l wódki
  • - 0,5l brandy
  • - 0,25 l spirytusu na podkreślenie smaku/można zrezygnować/
  • - 1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki wody
  • - ew. kawałek cynamonu bądź 2 goździki
Przepis

Owoce kroimy w ćwiartki lub nieco cieniej, ja zostawiam pestki. Umieszczamy w słoju, zalwewamy alkoholami i szczelnie zamknięte odstawiamy na około miesiąc. Można dodać laskę cynamonu.
Po miesiącu rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie i przestudzony wlewamy do maceratu. Odstawiamy wszystko na kolejny miesiąc.
Zlewamy nalew do butelek i szczelnie zamknięte odstawiamy na kilka miesięcy. Im dłużej - tym lepiej. Prawdziwa szkoła cierpliwości :).

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
Więcej tematów
d2vvk41