Trwa ładowanie...
dgnyg6e
21-02-2012 18:27

Sałatka z gruszką miłości

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
dgnyg6e
Składniki
  • 1 średnia główka sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 średniego ogórka
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów bakłażana
  • 4-5 łyżek fety w kostce
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • olej rzepakowy
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • syrop z malin
  • sól
  • pieprz
Przepis

Plastry bakłażana lekko solimy z obu stron, odkładamy na 5 minut. Kostkę rosołową mieszamy z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i powstałą pastą nacieramy oczyszczone piersi z kurczaka, odkładamy również na 5 minut. W tym czasie nagrzewamy grill stołowy lub normalną patelnię grillową. Sałatę lodową dokładnie płuczemy, rozrywamy na małe kawałki. Dodajemy pozbawioną gniazd nasiennych oraz dokładnie umytą i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki talarków, dorzucamy do pozostałych warzyw. Pierś z kurczaka kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy 4 minuty, przewracamy na drugą stronę i obok piersi układamy wytarte ręcznikiem papierowym do sucha plastry bakłażana. Po kolejnych 4 minutach plastry bakłażana odwracamy na drugą stronę, a piersi kroimy na mniejsze kawałki i układamy na grillu jeszcze na 4 minuty. W tym czasie ocet winny mieszamy z 8 łyżkami oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i syropem z malin. Sosem zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy i
przekładamy do szerokiej miski. Na warzywa kładziemy pokrojonego w paseczki grillowanego bakłażana oraz pierś z kurczaka. Posypujemy fetą oraz pomidorkami koktajlowymi, pokrojonymi w ćwiartki.

Przepis dodał użytkownik Bernadetta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgnyg6e
dgnyg6e
dgnyg6e
Więcej tematów
dgnyg6e