Trwa ładowanie...
d1smak7
21-02-2012 15:34

a z ciecierzycy

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d1smak7
Składniki
  • -szklanka ciecierzycy
  • - 2l wody
  • - sól, pieprz
  • - gałązka tymianku, ok, dwie
  • - 4 ząbki czosnku
  • - słoiczek przecieru pomidorowego
Przepis

Ciecierzycę moczymy w garnku z wodą przez noc. Następnie gotujemy do miękkości razem z 2 ząbkami czosnku i 1 gałązką tymianku, prawie godzinę. Wyłączamy, wyjmujemy tymianek i czosnek. I kilka całych ziaren do późniejszej dekoracji. Miksujemy.
Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kolejne pokrojone dwa ząbki czosnku i nową gałązkę tymianku. Przesmażamy bardzo krótko i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy szybko, bo przeważnie pryska! Wyjmujemy tymianek, a pomidorową pulpę wrzucamy do garnka z ciecierzycą. Dokładnie mieszamy.
Podajemy na talerzach z drobnym makaronem, wtedy jest sycąca i smakuje świetnie. W wersji dla tych, co na diecie, można podać czystą, przyozdobioną wyjętymi wcześniej ziarnkami i listkiem bazylii.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7