a z ciecierzycy
- -szklanka ciecierzycy
- - 2l wody
- - sól, pieprz
- - gałązka tymianku, ok, dwie
- - 4 ząbki czosnku
- - słoiczek przecieru pomidorowego
Ciecierzycę moczymy w garnku z wodą przez noc. Następnie gotujemy do miękkości razem z 2 ząbkami czosnku i 1 gałązką tymianku, prawie godzinę. Wyłączamy, wyjmujemy tymianek i czosnek. I kilka całych ziaren do późniejszej dekoracji. Miksujemy.
Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kolejne pokrojone dwa ząbki czosnku i nową gałązkę tymianku. Przesmażamy bardzo krótko i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy szybko, bo przeważnie pryska! Wyjmujemy tymianek, a pomidorową pulpę wrzucamy do garnka z ciecierzycą. Dokładnie mieszamy.
Podajemy na talerzach z drobnym makaronem, wtedy jest sycąca i smakuje świetnie. W wersji dla tych, co na diecie, można podać czystą, przyozdobioną wyjętymi wcześniej ziarnkami i listkiem bazylii.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze