Szarlotka dla leniuchow
- -ok.2,5kg kwaśnych jabłek /wzięłam szarą renetę/
- - 4 szklanki mąki
- - kostka masła
- -4 żółtka
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -niepełna szklanka cukru
- - 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wyrabiamy ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i jajka. Zagniatamy./ja powierzyłam sprawę robotowi ;)/. Większość ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, mniejszą część też zawijamy i chowamy do zamrażarki.
W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i nasion, ucieramy na tarce.Posypujemy do smaku cukrem i cynamonem.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Nakłuwamy widelcem i przez 10 min podpiekamy w piekarniku. Następnie wykładamy na nie utarte jabłka, a na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta wyjętą z zamrażarki.Pieczemy ok. 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze