Trwa ładowanie...
d4a3a95
21-02-2012 15:26

Szarlotka dla leniuchow

Przepis
3.7
(13 głosów)
Oceń:
d4a3a95
Składniki
  • -ok.2,5kg kwaśnych jabłek /wzięłam szarą renetę/
  • - 4 szklanki mąki
  • - kostka masła
  • -4 żółtka
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -niepełna szklanka cukru
  • - 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przepis

Wyrabiamy ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i jajka. Zagniatamy./ja powierzyłam sprawę robotowi ;)/. Większość ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, mniejszą część też zawijamy i chowamy do zamrażarki.
W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i nasion, ucieramy na tarce.Posypujemy do smaku cukrem i cynamonem.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Nakłuwamy widelcem i przez 10 min podpiekamy w piekarniku. Następnie wykładamy na nie utarte jabłka, a na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta wyjętą z zamrażarki.Pieczemy ok. 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a3a95
d4a3a95
d4a3a95
Więcej tematów
d4a3a95