Trwa ładowanie...
d1m6jo5
21-02-2012 15:19

Pączki

Przepis
2.7
(3 głosy)
Oceń:
d1m6jo5
Składniki
  • - dobre pół kilo mąki
  • - 1 szklanka mleka
  • - 5 dag drożdży
  • - 4 żółtka+ 1 jajo
  • - pół kostki masła
  • - 2 łyżki cukru
  • - duży cukier waniliowy
  • - konfitura z wiśni
  • - smalec lub olej do smażenia
Przepis

Przygotowujemy rozczyn z drożdży z ciepłego mleka i łyżki cukru. Topimy masło.
Do malaksera wlewamy zaczyn, dodajemy żółtka i jajo, ucieramy, wsypujemy mąkę, a pod koniec wlewamy masło. Czekamy aż cisato wyrośnie
A teraz się zaczyna zabawa i jest kilka szkół lepienia pączków. Albo ręką formujemy okrągłe placuszki i madziewamy odrobiną konfitury starannie zalepiając brzegi. Albo wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką krążki, układamy na jednym konfiturę, a drugi delikatnie przyciskamy. Albo formujemy wałek, który kroimy na plastry i dalej postępujemy jw.
Najważniejsze, żeby potem rozgrzać tłuszcz w rondelku i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony. Są dwie opcje: uda się albo nie! :)

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
d1m6jo5
d1m6jo5
Więcej tematów
d1m6jo5