Pączki
- - dobre pół kilo mąki
- - 1 szklanka mleka
- - 5 dag drożdży
- - 4 żółtka+ 1 jajo
- - pół kostki masła
- - 2 łyżki cukru
- - duży cukier waniliowy
- - konfitura z wiśni
- - smalec lub olej do smażenia
Przygotowujemy rozczyn z drożdży z ciepłego mleka i łyżki cukru. Topimy masło.
Do malaksera wlewamy zaczyn, dodajemy żółtka i jajo, ucieramy, wsypujemy mąkę, a pod koniec wlewamy masło. Czekamy aż cisato wyrośnie
A teraz się zaczyna zabawa i jest kilka szkół lepienia pączków. Albo ręką formujemy okrągłe placuszki i madziewamy odrobiną konfitury starannie zalepiając brzegi. Albo wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką krążki, układamy na jednym konfiturę, a drugi delikatnie przyciskamy. Albo formujemy wałek, który kroimy na plastry i dalej postępujemy jw.
Najważniejsze, żeby potem rozgrzać tłuszcz w rondelku i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony. Są dwie opcje: uda się albo nie! :)
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze