Trwa ładowanie...
d437q92
06-11-2019 15:10

Pierogi leniwe

Przepis

Pierogi leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Przygotowywała mi je moja babcia. Najlepiej smakują polane masełkiem i posypane cukrem oraz cynamonem. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

d437q92
3.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 0,5 kg białego tłustego sera
  • 2 jaja
  • mąki, ile się wgniecie
  • cukier do posypania
Przepis

Rozgniatamy ser, można widelcem. Wbijamy dwa jaja, mieszamy. Dodajemy mąki tyle, żeby można było formować z masy podłużne wałeczki. Nie za dużo, żeby pierogi nie były twarde i gumiaste.
Formujemy podłużne wałki, przyciskamy je lekko ręką do podłoża, żeby nadać im spłaszczony kształt i tniemy w niewielkie kawałki ustawiając nóż pod kątem ostrym do siebie. W Poznaniu tak pokrojone kluski nazywa się "szagówki".

W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami pierogi. Po wypłynięciu gotujemy 1-2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na nie gorące masło i posypujemy cukrem.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Pierogi leniwe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d437q92
d437q92
d437q92
d437q92
Więcej tematów
d437q92