Zrolowana karkóweczka
- 3 kotlety z karkówki ( po 150 g )
- sól zmiękczająca do mięsa
- Nadzienie :
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 mała czerwona papryka
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 łyżki oleju ryżowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka ostra do smaku
Kotlety z karkówki umyć i osuszyć.
Każdy z nich oprószyć solą zmiękczającą i odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować farsz : na patelni rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę i podsmażyć.
Dodać kaszę mannę i kapary odsączone z zalewy, doprawić do smaku i wymieszać.
Po upływie 20 minut rozbić tłuczkiem do mięsa karkówkę na płaty.
Na każdy z nich nałożyć po 1/3 farszu, zwinąć w roladki.
Każdą roladkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować od zagotowania wody 35 minut.
Po ugotowaniu i zdjęciu z nich folii można podsmażyć na złoty kolor ( ja tak zrobiłam ).
Roladki podawać np. z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze