Trwa ładowanie...
d45yv10
19-02-2012 11:05

Czekoladki Pischingerki

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d45yv10
Składniki
  • Skorupki:
    • 2 czekolady gorzkie
  • pędzelek
  • foremki - ja używałam gumowej foremki do lodu
      • Nadzienie:
    • 50g gorzkiej czekolady (zamrożonej)
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g orzechów
  • 1/2 kieliszka rumu i 2 kieliszki śmietanki 30%
Przepis

Czekoladę na skorupki roztopić i lekko schłodzić. Pomalować nią schłodzone foremki. Wstawić do lodówki
Czekoladę i orzechy zetrzeć (ja wrzuciłam je po prostu do blendera). Masło ubić z cukrem na pianę. Połączyć z proszkiem orzechowym i czekoladowym dodać rum i ewentualnie śmietankę - tak, aby konsystencja nie była za gęsta i można było umieścić masę wygodnie w skorupkach.
Wyjąć foremki z lodówki, pomalować kolejną warstwą czekolady. Znowu włożyć do lodówki na kilka minut.
Kiedy czekolada stwardnieje - nakładać do środka masę łyżeczką, albo szprycą - do 3/4 wysokości. Odstawić foremki do lodówki. Kiedy masa stwardnieje, polewać wierzch czekoladą, aby utworzyć dno. I znowu na pół godziny do lodówki. (Mi wyszło ok. 16 czekoladek).
Gotowe czekoladki delikatnie wyjmujemy z gumowej formy i możemy się nimi zajadać :).

Przepis dodał użytkownik Justin

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10