Czekoladki Pischingerki
- Skorupki:
- 2 czekolady gorzkie
- pędzelek
- foremki - ja używałam gumowej foremki do lodu
- Nadzienie:
- 50g gorzkiej czekolady (zamrożonej)
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 50 g orzechów
- 1/2 kieliszka rumu i 2 kieliszki śmietanki 30%
Czekoladę na skorupki roztopić i lekko schłodzić. Pomalować nią schłodzone foremki. Wstawić do lodówki
Czekoladę i orzechy zetrzeć (ja wrzuciłam je po prostu do blendera). Masło ubić z cukrem na pianę. Połączyć z proszkiem orzechowym i czekoladowym dodać rum i ewentualnie śmietankę - tak, aby konsystencja nie była za gęsta i można było umieścić masę wygodnie w skorupkach.
Wyjąć foremki z lodówki, pomalować kolejną warstwą czekolady. Znowu włożyć do lodówki na kilka minut.
Kiedy czekolada stwardnieje - nakładać do środka masę łyżeczką, albo szprycą - do 3/4 wysokości. Odstawić foremki do lodówki. Kiedy masa stwardnieje, polewać wierzch czekoladą, aby utworzyć dno. I znowu na pół godziny do lodówki. (Mi wyszło ok. 16 czekoladek).
Gotowe czekoladki delikatnie wyjmujemy z gumowej formy i możemy się nimi zajadać :).
Przepis dodał użytkownik Justin
Podziel się opinią
Komentarze