Trwa ładowanie...
d36oisf
18-02-2012 19:49

Domowe kremówki

Przepis
3.9
(54 głosy)
Oceń:
d36oisf
Składniki
  • Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
    • Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.
Przepis

1. Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4 szkl.).
Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego złożyć w kopertę i rozwałkować - zawsze w jednym kierunku. Złożyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29 cm. Wstawić na godzinę do lodówki.
Piec ok. 15-20 min w temp. 220 st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.

2. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36oisf
d36oisf
d36oisf
Więcej tematów
d36oisf