Trwa ładowanie...
d3tl3ge
18-02-2012 19:30

Migdałowy puszek

Przepis
4.1
(10 głosów)
Oceń:
d3tl3ge
Składniki
  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
    • Masa migdałowa: 15 dag cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki miodu, 15 dag masła, 30 dag płatków migdałowych, puszka masy krówkowej.
    • Masa I: 1/2 l kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 p. okrągłych biszkoptów.
    • Masa II: 1/2 l kremówki, 2 łyżki cukru pudru, łyżka kakao, 2 łyżeczki żelatyny.
Przepis

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przelać do formy o wym. 25x36cm wyłożonej papierem. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić.
2. Cukier masło, miód i mleko podgrzać. Na koniec dodać płatki i delikatnie podsmażyć. Na cieście rozsmarować masę krówkową, wyłożyć ciepłe migdały i schłodzić.
3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić, po czym lekko przestudzić. Dodać do kremówki. Chwilę ubijać. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć biszkopty - jeden obok drugiego.
4. Żelatynę rozpuścić jak wyżej. Kremówkę ubić, dodać kakao oraz żelatynę, chwilę ubijać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tl3ge
d3tl3ge
d3tl3ge
Więcej tematów
d3tl3ge