Trwa ładowanie...
d1cgmyx
11-03-2021 10:35

Najlepszy przepis. Tak pysznych naleśników jeszcze nie jadłeś

Przepis

Puszyste naleśniki czekoladowe z serowym nadzieniem zapiekane pod bezową pierzynką. To doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są tak pyszne, że trudno się nim oprzeć.

d1cgmyx
3.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto na naleśniki:

  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2-3 łyżki prawdziwego kakao
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie serowe:

  • 300 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • cukier trzcinowy

Beza:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jaj, szczypta soli
  • płatki migdałów do posypania
  • borówki amerykańskie
Przepis
  • Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • W drugim naczyniu zmiksować wszystkie składniki ciasta dodając tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany (ok. 2 szkl.).
  • Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać bez miksowania. Usmażyć naleśniki.
  • Nadzienie: zmielić ser, dodać żółtko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i jogurt. Utrzeć masę.

Beza: Ubić sztywno białka ze szczyptą soli, a następnie dodawać powoli cukier i ubijać około 15 min.

  • Nadziewać naleśniki masą serową. Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
  • Ułożyć naleśniki i nałożyć masę bezową przy pomocy rękawa cukierniczego.
  • Posypać migdałami i zapiekać przez ok . 30 min (do zrumienienia bezy) w nagrzanym do 150 st. C piekarniku, najlepiej z funkcją termoobiegu.
  • Po podpieczeniu wyjąć i posypać borówkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepszy przepis. Tak pysznych naleśników jeszcze nie jadłeś
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
Więcej tematów
d1cgmyx