Trwa ładowanie...
d4c95lt
16-02-2012 12:49

Szarlotka mniam mniam

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4c95lt
Składniki
  • na ciasto:
  • 30 dag mąki (ok 2,5 szklanki)
  • 20 dag masła roślinnego albo margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
    • masło i bułka tarta do wysypania blachy
  • cukier puder do posypania
    • na wierzch
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cukier i cynamon do smaku
Przepis

1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki i poddusić, tak żeby pozostały średniej wielkości miękkie kawałki. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku.

2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia posiekać do uzyskania w miarę jednolitej, grudkowatej konsystencji. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i żółtka i dodać cukier. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej, "plastelinowej" masy. Można schłodzić w lodówce, a dopiero potem rozwałkowywać, albo robić to oda razu. Rozwałkować ciasto na kształt posiadanej blachy, na grubość około 0,5 - 1 cm. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto, dociskając do brzegów. Nakłuć spód widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 min (200 stopni z termoobiegiem). Następnie na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Zapiekać około 0,5 godziny.

Ciasta wystarcza na tortownicę śr 30 cm na spód i wierzch, albo na blachę 30x20 (około) na spód.

po upieczeniu posypać cukrem pudrem

można jeść gorące z lodami :)

Przepis dodał użytkownik a-siula

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c95lt
d4c95lt
d4c95lt
Więcej tematów
d4c95lt