Szarlotka mniam mniam
- na ciasto:
- 30 dag mąki (ok 2,5 szklanki)
- 20 dag masła roślinnego albo margaryny
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- masło i bułka tarta do wysypania blachy
- cukier puder do posypania
- na wierzch
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- cukier i cynamon do smaku
1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki i poddusić, tak żeby pozostały średniej wielkości miękkie kawałki. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku.
2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia posiekać do uzyskania w miarę jednolitej, grudkowatej konsystencji. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i żółtka i dodać cukier. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej, "plastelinowej" masy. Można schłodzić w lodówce, a dopiero potem rozwałkowywać, albo robić to oda razu. Rozwałkować ciasto na kształt posiadanej blachy, na grubość około 0,5 - 1 cm. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto, dociskając do brzegów. Nakłuć spód widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 min (200 stopni z termoobiegiem). Następnie na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Zapiekać około 0,5 godziny.
Ciasta wystarcza na tortownicę śr 30 cm na spód i wierzch, albo na blachę 30x20 (około) na spód.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem
można jeść gorące z lodami :)
Przepis dodał użytkownik a-siula
Podziel się opinią
Komentarze