Trwa ładowanie...
d3vz47j
13-02-2012 14:59

PAROWCE, PAMPUSZKI, KLUSKI NA PARZE

Przepis
3.8
(55 głosów)
Oceń:
d3vz47j
Składniki
  • 1/2 KG MĄKI
  • 1 SZKL. MLEKA
  • 3 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 3 DAG DROŻDŻY
  • 2 JAJA
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA CUKRU
Przepis

MLEKO LEKKO PODGRZAĆ I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE Z DODATKIEM SZCZYPTY CUKRU I MĄKI. POCZEKAĆ DO WYROŚNIĘCIA
POZOSTAŁĄ MĄKĘ I JAJA POŁĄCZYĆ Z WYROŚNIĘTYMI DROŻDŻAMI. CAŁOŚĆ WYRABIAĆ TAK DŁUGO, AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD BRZEGÓW. NASTĘPNIE DODAĆ LETNIE MASŁO I SÓL, DALEJ WYRABIAĆ.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.

GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEŁOŻYĆ JE NA STOLNICE I FORMOWAĆ KULKI WIELKOŚCI PĄCZKÓW. UŁOŻYĆ NA PODSYPANEJ MĄKĄ STOLNICY I POCZEKAĆ OK 15 MIN, BY TROCHĘ PODROSŁY.

GOTOWAĆ NA PARZE.

PAMPUSZKI NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM MIĘSNYM Z KRÓLIKA LUB NA SŁODKO Z SYROPEM MALINOWYM ALBO WIŚNIOWYM Z DODATKIEM ŚMIETANY.

SMACZNEGO

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

23
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vz47j
d3vz47j
d3vz47j
Więcej tematów
d3vz47j