PAROWCE, PAMPUSZKI, KLUSKI NA PARZE
- 1/2 KG MĄKI
- 1 SZKL. MLEKA
- 3 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- 3 DAG DROŻDŻY
- 2 JAJA
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA CUKRU
MLEKO LEKKO PODGRZAĆ I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE Z DODATKIEM SZCZYPTY CUKRU I MĄKI. POCZEKAĆ DO WYROŚNIĘCIA
POZOSTAŁĄ MĄKĘ I JAJA POŁĄCZYĆ Z WYROŚNIĘTYMI DROŻDŻAMI. CAŁOŚĆ WYRABIAĆ TAK DŁUGO, AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD BRZEGÓW. NASTĘPNIE DODAĆ LETNIE MASŁO I SÓL, DALEJ WYRABIAĆ.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.
GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEŁOŻYĆ JE NA STOLNICE I FORMOWAĆ KULKI WIELKOŚCI PĄCZKÓW. UŁOŻYĆ NA PODSYPANEJ MĄKĄ STOLNICY I POCZEKAĆ OK 15 MIN, BY TROCHĘ PODROSŁY.
GOTOWAĆ NA PARZE.
PAMPUSZKI NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM MIĘSNYM Z KRÓLIKA LUB NA SŁODKO Z SYROPEM MALINOWYM ALBO WIŚNIOWYM Z DODATKIEM ŚMIETANY.
SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze