13-02-2012 14:23
WYŚMIENITE PASZTECIKI
Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 5-6 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- Sól i cukier do smaku
- Nadzienie:
- Wg gustu
- (mogą być grzyby, kapusta z grzybami)
Przepis
Drożdże rozkruszyć z cukrem z odrobina maki i ciepłym mlekiem. Margarynę posiekać z pozostała ilością maki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować porcjami. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta. Dobrze skleić, ułożyć połączeniem do spodu.
Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce, zostawić jeszcze ok. 15 min do wyrośnięcia . Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem.
SMACZNEGO !!!
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.