Tawa-tawas - słodkie kąski z Boliwii
Przepis
Tawa-tawas to rodzaj słodkich smażonych ciasteczek rodem z Boliwii. Przypominają nieco polskie faworki, jednak są o wiele łatwiejsze do przygotowania. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Potrzebujecie jedynie kilku podstawowych produktów.
2.9
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Źródło: Adobe Stock
Składniki
Przepis
- W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;wszystko wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. W zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde.
- Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
- Nożem bądź radełkiem wycinać romby i odłożyć je na 5 minut.
- W tym czasie rozgrzać w rondelku tłuszcz.
- Wrzucać ciastka na gorący tłuszcz i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Gotowe ciasteczka polać płynnym miodem i posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tawa-tawas - słodkie kąski z Boliwii
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.