Trwa ładowanie...
d33a6kj
02-03-2022 13:31

Tawa-tawas - słodkie kąski z Boliwii

Przepis

Tawa-tawas to rodzaj słodkich smażonych ciasteczek rodem z Boliwii. Przypominają nieco polskie faworki, jednak są o wiele łatwiejsze do przygotowania. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Potrzebujecie jedynie kilku podstawowych produktów.

d33a6kj
2.9
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • miód
  • cukier puder
Przepis
  • W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;wszystko wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. W zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde.
  • Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  • Nożem bądź radełkiem wycinać romby i odłożyć je na 5 minut.
  • W tym czasie rozgrzać w rondelku tłuszcz.
  • Wrzucać ciastka na gorący tłuszcz i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Gotowe ciasteczka polać płynnym miodem i posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tawa-tawas - słodkie kąski z Boliwii
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj