Biszkopt z ananasem
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki wody przegotowanej zimnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- Sok z dużej puszki ananasów 565 g
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- Beza:
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
kremowej konsystencji. Dodać żółtka, wodę wymieszaną z octem. Na
koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
połączyć.
Temperatura piekarnika : 180 stopni
Czas pieczenia: 20-30minut
Masa:
Sok z dużej puszki ananasów uzupełnić wodą do jednej szklanki i na tym
ugotować budyń dodając jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru. 1
kostkę margaryny utrzeć z 4 żółtkami dodawać stopniowo ugotowany
budyń. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę (odsączone ananasy).
Beza:
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor w temp. 180
stopni piec na papierze do pieczenia i ostudzoną beze położyć na masę.
Biszkopt+Masa+Beza
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze