Sernik z malibu i borówkami
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 1 opakowanie cukier waniliowy,
- 200 g margaryny,
- 2 żółtka,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg sera białego 3-krotnie mielonego,
- 80 g malibu,
- 3 białka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g borówek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostałe
składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 30
min.
Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm, a
następnie posmarować margaryną boki i posypać lekko mąką. Ciastem
wyłożyć spód tortownicy a następnie boki. Ponownie schłodzić ok 30
min.
Ser wymieszać z cukrem, likierem malibu oraz białkami drewnianą łyżką.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Gotowy ser
wylać na ciasto, posypać borówkami i wstawić do piekarnika na ok 90
min. w temp. 150'C i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto
wyciągamy z piekarnika i pozostawimy by przestygło. Ściągamy obręcz
tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na ok 2-3 godziny, najlepiej
24 godziny. Smacznego !!
Przepis dodał użytkownik IKM
Podziel się opinią
Komentarze