Rolada bezowa
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 400 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan Fix'u
- 250 g truskawek
- cukier puder
- tłuszcz
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania
dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać
ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i
błyszcząca.
Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć
papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w
piekarniku 30 min w temp. 140'C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki
dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki.
Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy
truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku.
Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!
Przepis dodał użytkownik IKM
Podziel się opinią
Komentarze