Płonący omlet z owocami
- NA CIASTO OMLETOWE:
- 8 jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- NA SYROP WANILIOWY:
- 250 ml wody
- 150 g cukru
- 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego
- DODATKOWO:
- 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
- 50 ml likieru
- 50 ml rumu
- PORCJA DLA 4 OSÓB
SYROP WANILIOWY
Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.
Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.
CIASTO OMLETOWE
Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.
Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić !
Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.
Ideale danie na poranne śniadanko z ukochanym, lub deser, który zaimponuje każdemu.
SMACZNEGO !
Przepis dodał użytkownik Graffcia
Podziel się opinią
Komentarze