Trwa ładowanie...
d4epia0
05-02-2012 14:20

Płonący omlet z owocami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4epia0
Składniki
  • NA CIASTO OMLETOWE:
  • 8 jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
    • NA SYROP WANILIOWY:
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego
    • DODATKOWO:
  • 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
  • 50 ml likieru
  • 50 ml rumu
      • PORCJA DLA 4 OSÓB
Przepis

SYROP WANILIOWY
Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.

Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.

CIASTO OMLETOWE
Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.

Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić !

Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.

Ideale danie na poranne śniadanko z ukochanym, lub deser, który zaimponuje każdemu.

SMACZNEGO !

Przepis dodał użytkownik Graffcia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4epia0
d4epia0
d4epia0
Więcej tematów
d4epia0