Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami
- 200 g makaronu ryżowego
- jajko
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 45 g masła
- 400 g truskawek
- Śmietan-fix
- polewa czekoladowa
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i
dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z
łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać.
Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej
uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor.
Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowymręczniku.
Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i Śmietan -fixem
Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3
sztuki) przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierz posmarować
również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować
truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze