Tort serowo truskawkowy
- Biszkopt:
- 125 g margaryny
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 g twarogu śmietankowego
- 4 łyżki żelatyny
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem,
cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao
i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto
przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i
oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez
25 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie
zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach
gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem
wstawić do lodówki , gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt.
I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami
melisy lub mięty
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze