Trwa ładowanie...
d6goeut
04-02-2012 19:34

Cupcakes / babeczki o smaku białej czekolady z malinową bezą

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d6goeut
Składniki
  • Cupcakes o smaku białej czekolady
  • z kremem truskawkowym
  • i bezą malinową <3
    • ciasto:
  • - 75 gram mąki
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -175 gram zmielonych orzechów włoskich
  • - 5 białek
  • -175 gram cukru
  • - 100 gram startej białej czekolady
    • masa:
  • Normalnie utarłabym serek typu philadelphia z cukrem i barwnikiem, ale czasu mało.. goście zaraz, więc..
  • Dostałam w sklepie truskawkową.0_o SORRY ! :(
    • beza:
  • - 1 białko
  • - 1 łyżeczka octu
  • - 50 gram cukru
  • - 1, 5 łyżki budyniu malinowego
Przepis

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem. Dodałam orzechy i czekoladę startą na grubych oczkach. Połączyłam razem wszystkie suche składniki. Białka ubiłam na sztywno dodając stopniowo cukier. Teraz do piany trzeba dodawać suche składniki, po kolei, delikatnie mieszając, by nie zniszczyć piany. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy okolo 15-20 min, aż będą złoto-brązowe.

Beza: Ubijamy na sztywno białko i w międzyczasie dodajemy resztę składników. Wyciskamy ze szprycy okrągłe bezy o średnicy babeczki na blachę wyłożoną papierem. Odstawiamy na godzinę do 'odstania', następnie suszymy w piekarniku przez kolejną godzinę, w 80 stopniach. Warto zrobić je dzień wcześniej, bądź przed muffinkami, aby w międzyczasie odpoczęły i od razu po babeczkach wrzucić je do pieca.

Cupcakes muszą mieć kremową czapeczkę! :) Wyciskamy ze szprycy bądź rękawa masę i przykrywamy bezową czapeczką. Można dowolnie udekorować. Posypka, wiórki, groszki etc.

Przepis dodał użytkownik gastronomygo

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6goeut
d6goeut
d6goeut
Więcej tematów
d6goeut