Serca z ciasta francuskiego przekładane serem ricotta i kawałkami gorzkiej czekolady.
- Składniki:
- 200g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g sera ricotta
- 40g gorzkiej czekolady
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- 25 ml rumu
- 10 ml kremu balsamicznego truflowego
- maka do rozwałkowania ciasta
- płatki róż do dekoracji
Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na gr ok 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca
( wielkość ok 8cm)wykrój 16 ciasteczek.
Przetrzyj ricottę przez drobne sitko. W misce wymieszaj ser z czekolada starta na tarce o
grubych oczkach, dolej rum i krem balsamiczny, całość wymieszaj.
Farsz wyłóż na polowe serc z ciasta francuskiego
Posmaruj pędzelkiem brzegi ciastek żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ułóż na wierzchu farsz
drugie serce z ciasta. Zlep ostrożnie brzegi. Posmaruj wierch reszta mleka z żółtkiem.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, przełóż na nią serca i wstaw do piekarnika
rozgrzanego do 190'C na ok 15 min
Po upieczeniu serca wyłóż na talerz i udekoruj kremem z
octu balsamicznego i płatkami czerwonej róży
To najlepsza potrawa, aby trafić do żołądka swojej drugiej połówki.
Przepis dodał użytkownik adrianna_t
Podziel się opinią
Komentarze