Trwa ładowanie...
d3qcki4
04-02-2012 12:45

Serca z ciasta francuskiego przekładane serem ricotta i kawałkami gorzkiej czekolady.

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3qcki4
Składniki
  • Składniki:
  • 200g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g sera ricotta
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • 25 ml rumu
  • 10 ml kremu balsamicznego truflowego
  • maka do rozwałkowania ciasta
  • płatki róż do dekoracji
Przepis

Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na gr ok 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca
( wielkość ok 8cm)wykrój 16 ciasteczek.

Przetrzyj ricottę przez drobne sitko. W misce wymieszaj ser z czekolada starta na tarce o
grubych oczkach, dolej rum i krem balsamiczny, całość wymieszaj.

Farsz wyłóż na polowe serc z ciasta francuskiego

Posmaruj pędzelkiem brzegi ciastek żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ułóż na wierzchu farsz
drugie serce z ciasta. Zlep ostrożnie brzegi. Posmaruj wierch reszta mleka z żółtkiem.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, przełóż na nią serca i wstaw do piekarnika
rozgrzanego do 190'C na ok 15 min

Po upieczeniu serca wyłóż na talerz i udekoruj kremem z
octu balsamicznego i płatkami czerwonej róży

To najlepsza potrawa, aby trafić do żołądka swojej drugiej połówki.

Przepis dodał użytkownik adrianna_t

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qcki4
d3qcki4
d3qcki4
Więcej tematów
d3qcki4