Trwa ładowanie...
d3bgh16
01-02-2012 23:41

Czekoladowe szaleństwo :)

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3bgh16
Składniki
  • CIASTO:
  • ? 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • ? 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ? 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
  • ? 170 g mąki pszennej
  • ? szczypta soli
  • ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ? 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ? 25 g kakao
  • ? 400 g brązowego cukru
  • ? 3 średnie jajka
  • ? 75 ml maślanki
    • KREM i POLEWA:
  • ? 400 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • ? 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • ? 4 łyżki brązowego cukru
    • Dekoracja:
  • Biała i deserowa czekolada.
Przepis

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na zewnątrz formy. Folię na dnie posmarować miękkim masłem. Jeśli mamy szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy posmarować ją masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne).
Przygotować przełożenie i polewę: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną i podtężałą (gęstą) masą, wierzch i boki oblać podgrzaną i lekko płynną masą (położony na siatce lub drucianym wkładzie do piekarnika, aby ociekła z nadmiaru polewy.
Zrobić dekorację: roztopić czekoladę i rozsmarować jej część cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin, aż masa zastygnie, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście.
Dodatkowo można zrobić ozdoby wylewając czekoladę na kawałki pociętej folii, mieszając białą i deserową i pozostawić do zastygnięcia (jak na zdjęciu). Tort trzymać w zamkniętym pojemniku, w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki. Ja trzymałam go na balkonie w temperaturze 2 stopni.
SMACZNEGO!!!!

Przepis dodał użytkownik ladyshrew

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bgh16
d3bgh16
d3bgh16
Więcej tematów
d3bgh16